Ontslagbrief schrijven voorbeeld met opzegtermijn voor werknemer, werkgever

Misschien zit je er al een tijdje aan te denken. Het kan zijn dat de werksfeer of het takenpakket bij het bedrijf toch niet overeenkomt met je verwachtingen. En nu heb je de knoop doorgehakt: je wilt ontslag nemen bij je huidige werkgever en op zoek gaan naar een nieuwe baan (of je laat ons voor jou zoeken). Je zult een ontslaggesprek moeten ondergaan en toelichten waarom je weggaat bij het bedrijf. Hiernaast moet je ook een officiële ontslagbrief schrijven. Het kan zijn dat je nu denkt: Hoe schrijf ik een ontslagbrief? En wat vermeld ik precies in mijn brief? Geen zorgen! Alle belangrijke informatie lees je hieronder, waarbij we ook een aantal voorbeelden aanreiken.

Welke informatie moet je vermelden in je ontslagbrief?

Voordat je aan een ontslagbrief begint, moet je weten welke informatie erin hoort. Er hoort bijvoorbeeld een verwijzing naar de arbeidsovereenkomst in en een duidelijke vermelding van je opzegtermijn. Hieronder alvast een overzicht van de vereiste informatie:

Naast deze verplichte elementen kun je eventueel nog vermelden dat je veel geleerd hebt van de werkervaring die je opgedaan hebt, dat je een eventuele opvolger wilt opleiden, enzovoort. Vergeet niet dat de taal van je arbeidsovereenkomst van belang is. Je moet de ontslagbrief schrijven in dezelfde taal waarin je arbeidscontract is opgesteld. Lees ook zeker je arbeidsovereenkomst na bij het opstellen van je ontslagbrief. Zoek naar relevante paragrafen voor je ontslag en eventuele addertjes onder het gras.

Bepaal de toon van je ontslagbrief.

Je hebt twee opties; je kiest voor een korte formele ontslagbrief, of voor een iets uitgebreidere, vriendelijke versie. Afhankelijk van de omstandigheden waarin je vertrekt, maak je een keuze tussen deze twee opties. Je wilt waarschijnlijk geen bruggen verbranden door je voormalige collega’s, werkgever of het bedrijf tekort te doen. Tegelijkertijd moet je duidelijk en resoluut overkomen in je brief. We geven van elke ontslagbrief een bruikbaar voorbeeld. We raden je aan om bij je ontslag deze voorbeelden niet letterlijk over te nemen. Maak ze passend voor jouw situatie, je ervaringen als werknemer en de gewoontes in het bedrijf. Je ontslagbrief is immers een belangrijk document en hoort correct te zijn. Daarnaast is het ook een persoonlijk document wat ingaat op jouw huidige situatie en de band met je werkgever.

Enkele voorbeelden van ontslagbrieven.
Voorbeeld 1: formele ontslagbrief

Voornaam Naam
Straat 1
0000 Gemeente
Bedrijfsnaam
Straat 1
0000 Gemeente
Brussel, 25 juni 20XX
Geachte Mijnheer Janssens,
Bij deze dien ik mijn ontslag in.
Ik heb besloten mijn carrière een nieuwe wending te geven bij een ander bedrijf.
De opzegtermijn van x weken/maanden zal ik respecteren, deze zal ingaan op 1 juli 20XX.
Ik wil u bedanken voor de aangename samenwerking.
Met vriendelijke groeten,
Voornaam Naam

Voorbeeld 2: informele ontslagbrief
Voornaam Naam
Straat 1
0000 Gemeente
Bedrijfsnaam
Straat 1
0000 Gemeente
Brussel, 25 juni 20XX

Geachte Mijnheer Janssens,
Met deze brief wil ik graag mijn ontslag indienen.
Ik heb in de afgelopen jaren veel geleerd in dit bedrijf. Op dit moment zie ik kans om nieuwe horizonten te verkennen.
Ik heb een nieuwe baan gevonden bij een ander bedrijf.
Mijn opzegtermijn van x weken/maanden, zal ingaan op 1 juli 20XX.
Het spreekt voor zich dat ik tijdens deze periode zal zorgen voor een vlotte overdracht van mijn werk.
Graag wil ik benadrukken dat ik het bedrijf met spijt verlaat en dat ik hier altijd met plezier gewerkt heb.
Met vriendelijke groeten,
Voornaam Naam

Voorbeeld 3: ontslagbrief die je na het ontslaggesprek indient

Voornaam Naam
Straat 1
0000 Gemeente
Bedrijfsnaam
Straat 1
0000 Gemeente
Brussel, 25 juni 20XX
Geachte Mijnheer Janssens,
Zoals besproken op (datum) met (manager x), heb ik besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan bij een andere werkgever.
Hierbij wil ik dan ook mijn ontslag indienen. Ik zal mijn opzegtermijn van x weken/maanden respecteren, deze zal ingaan op 1 juli 20XX.
Ik wil u bedanken voor de aangename samenwerking.
Met vriendelijke groeten,
Voornaam Naam

Het einde van je huidige baan als een nieuw begin. Het kan zijn dat je het nemen van ontslag en het indienen van je ontslagbrief als een einde ziet. Aan de ene kant is het een eindpunt van de baan bij je huidige werkgever, aan de andere kant is dat einde het begin van een nieuw avontuur. Je zult op zoek moeten naar een nieuwe baan, je cv aanpassen en opnieuw solliciteren. Gelukkig komt StepStone ook met hulp voor deze fase van je carrière en bij het vinden van jouw droombaan! Lees er dus zeker onze relevante artikels op na!

1. Wat is een opzegtermijn en hoelang duurt die?

Bij ontslag kan de werkgever eisen dat je een opzegtermijn hanteert. Die opzegtermijn is de periode dat je nog bij het bedrijf werkt nadat je ontslag ingediend hebt of ontslag gekregen hebt. Je ex-baas wil er zo voor zorgen dat je lopende zaken afhandelt of voor een overdracht zorgt. Hoelang die termijn is, hangt af van de datum waarop je in dienst bent gegaan. Bij iedereen die voor 1 januari 2014 in dienst getreden is, wordt de opzegtermijn anders berekend dan voor werknemers die daarna gestart zijn. Daarnaast is je opzegtermijn korter als je zelf je ontslag ingediend hebt, en ook je anciënniteit speelt een rol. BEREKEN ZELF JE OPZEGTERMIJN

2. Hoeveel bedraagt je ontslagvergoeding?

Als je op staande voet ontslagen wordt, dan kom gelukkig niet met lege handen te staan. Je hebt dan recht op een ontslagvergoeding. Hoeveel je precies krijgt, hangt onder meer af van je loon. Om je bruto ontslagvergoeding te berekenen, vermenigvuldig je het aantal weken van je opzegtermijn met je bruto weekloon. Daar gaat nog 13,07% RSZ-bijdrage van af en de fiscus eist ook nog eens zo’n 30 tot 45% op. Als je nog vakantiedagen over hebt, dan krijg je die ook uitbetaald bij je ontslag. Deze ontslagvergoeding krijg je als je ex-werkgever een verdere samenwerking niet zinvol vindt of vreest dat het een negatieve invloed op de werkvloer zal hebben. Een voorbeeld: Debby (30) verdient maandelijks € 3000 bruto en krijgt na 5 jaar ervaring haar ontslag. Ze heeft recht op een opzegtermijn van 6 maanden. Tellen we ook het vakantiegeld en de dertiende maand bij haar loon, dan bedraagt haar ontslagvergoeding € 3480 per maand. Haar wettelijke opzegvergoeding bedraagt € 20.880 (€ 3480 maal 6 maanden opzegtermijn). Na belastingaftrek blijft van die ontslagvergoeding nog € 12.470 over.

3. Krijg je de eindejaarspremie nog na ontslag?

Werd je dit jaar ontslagen? Dan heb je normaal gezien recht op een eindejaarspremie in verhouding tot je gewerkte maanden van dat jaar. Je moet wel zes maanden anciënniteit hebben bij je werkgever. Als je zelf ontslag neemt, moet je vijf jaar anciënniteit opgebouwd hebben. Maar let op, verschillende sectoren hanteren hier uiteenlopende regels. Controleer je eigen sectorale cao hierop.

4. Heb je recht op een werkloosheidsuitkering?

Woon je in Vlaanderen en wil je na het ontslag een werkloosheidsuitkering ontvangen, dan kun je jezelf het beste meteen inschrijven bij de VDAB. Dat kan vanaf 4 weken voor je contract stopt, tot 8 dagen erna. De VDAB beslist dan of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering, op basis van je rechten en hoe goed je je plichten nakomt. Wie zelf ontslag heeft genomen of in overleg met zijn of haar werkgever de overeenkomst heeft beëindigd, heeft geen recht op een werkloosheidsuitkering. Een belangrijke voorwaarde is immers dat je ongewild werkloos bent. Lees ook; Hoe schrijf je een goede ontslagbrief?

5. Wie betaalt je uitkering en hoeveel krijg je?

Heb je recht op een uitkering na je ontslag, dan kun je terecht bij 4 instellingen voor de uitbetaling ervan: de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW) of één van de 3 vakbonden. Hoeveel je uitkering bedraagt, wordt berekend door de RVA op basis van je gezinssituatie, je vorige loon en je werkervaring. In ons e-book kom je te weten hoeveel je uitgekeerd krijgt. Onthoud wel dat het bedrag daalt naarmate je langer werkloos blijft. Slechts in 3 gevallen daalt je uitkering niet: Je hebt minstens 22 jaar in loondienst gewerkt (25 jaar vanaf 1 november 2017). Je bent voor minstens 33% blijvend arbeidsongeschikt. Je bent 55 jaar of ouder.

Heb je nog andere vragen over CV of motivatiebrief?


Tips voor werkzoekenden

Curriculum vitae, Motivatiebrief, Ontslagbrief