Curriculum Vitae CV opstellen voorbeeld

CV - wat doe je daarmee?

Een CV wordt deftig en voluit ook wel het 'curriculum vitae' genoemd. Zonder CV kunt u niet solliciteren, wat maakt dat iedere jongere al vroeg leert hoe een CV in elkaar steekt en, belangrijker: hoe deze moet worden opgebouwd. Een aantrekkelijke presentatie van wat u in het verleden heeft gedaan en welke resultaten u heeft behaald, wat uw sterke kanten zijn en bovenal een tipje van de sluier met betrekking tot uw toekomstige kunnen. Een CV kan ervoor zorgen dat nu net ú wordt uitgenodigd om op een sollicitatiegesprek te komen.

Curriculum Vitae: waarom precies?

Om een goede CV te kunnen schrijven, is het belangrijk te weten waar 'Curriculum Vitae' nu precies voor staat. Vertaald betekent dit 'levensloop', hetgeen veelzeggend is; het omschrijft namelijk beknopt, maar krachtig, de loop van uw leven ten opzichte van uitgevoerde taken, banen en behaalde resultaten. In een CV zet u onder andere welke diploma's u heeft behaald en mogelijk ook welke cursussen u met succes heeft afgerond. Daarnaast laat u zien welke banen bij welke werkgevers u heeft uitgevoerd. Een bericht waarin uw verleden werkgevers vertellen hoe ze u als werknemer ervoeren is hierbij een pré. Spreekt men namelijk positief - en in het beste geval met lof - over u, dan is de kans groter dat u door een potentiële werkgever wordt aangenomen.

De kracht van een prikkelend CV

Een goede CV is niet alleen doordrenkt van informatie over uw levensloop en behaalde resultaten. U moet weten, dat uw mogelijk toekomstige werkgever immers een hele hoop CV's voor zijn neus zal krijgen. Veel van deze hebben grote overeenkomsten en wanneer uw CV lijkt op dat van een ander, zal deze er niet zo snel uitgepikt worden. Zorgt u er daarentegen voor dat uw Curriculum Vitae uit de stapel springt, dan wekt deze interesse en nieuwsgierigheid op. Dat is al het beste begin en zegt tegelijkertijd een hoop over wie u bent - en wat u in uw mars heeft!

CV maken: hoe moet dat?

Een Curriculum Vitae voorbeeld vind je niet zomaar. Ja, het internet lijkt er vol van te staan, maar een sollicitatiebrief met passend CV naar uw potentiële baas is allesbepalend. En dus wilt u zeker weten dat u goed zit. Een CV maken kost tijd. U hoeft heus geen volle dagen te blokken op het maken van een curriculum Vitae, maar toch is aandacht en precisie vereist. Het is een van de eerste indrukken die men van u krijgt. En dat moet een goede zijn. Tips om een CV op te stellen en een CV voorbeeld vindt u in de volgende alinea. Zo ziet u dat een CV maken met aandacht en nauwkeurigheid helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn: als u maar weet wat u moet doen.

Belangrijke punten: CV maken

Een CV maken is goed te doen. Laten we beginnen met wat punten die u beslist niet moet missen, om het maken van uw Curriculum Vitae wat te vergemakkelijken. De volgende dingen moeten worden opgenomen in een goed CV:

Zoals u kunt zien vertelt een CV niet alleen over uw werkervaring, maar ook over wie u bent in het algemeen. Uw kennis met betrekking tot verschillende talen, tot het kunnen gebruiken van computerprogramma's (zoals bijvoorbeeld paint, word, excel, powerpoint, applicaties etc.) en meer. Laat kort maar krachtig zien wie u bent - en blink daar gerust in uit. Overdrijf het niet! Omschrijf uzelf zoals u uzelf ziet, maar ook door de ogen van anderen. Zo geeft u uw nieuwe werkgever een realistisch beeld over uw 'zijn' en kunnen. Vertel ook bescheiden, maar niet onzeker over wat u in het verleden en heden bereikt (hebt), en wilt bereiken in de toekomst. Laat uw motivatie en enthousiasme doorschemeren, maar wederom: overdrijf het niet. Schrijf het liefst een origineel stuk over uw karakter, doen en laten. Deze toekomstige werkvloer krijgt namelijk niet alleen te maken met uw diploma's en ervaringen, maar ook - en des te meer - met wie u in de praktijk bent. Weet u niet precies hoe u uzelf zou omschrijven of hoe anderen u zien? Schroom niet een familielid of vriend een stukje over u te laten schrijven. Nog beter: iemand die wat verder van u afstaat, zodat u een realistische en onbevooroordeelde visie krijgt.

CV tips: CV maken en opmaak

Bovenstaand hadden we het over de inhoud van uw CV. Maar vergeet ook het uiterlijk niet! Een boek wordt vaak beoordeeld op zijn kaft. Niet altijd leuk, maar wel waar. Solliciteert u bijvoorbeeld voor een functie in design en ontwerp? Ga voor een in het oog springende omslag van jouw Curriculum Vitae, met iets dat laat zien wat uw specialiteit is. Hetzelfde geldt trouwens voor elk ander beroep. Probeer u in te leven in wat de zintuigen van uw potentiële werkgever zou prikkelen. Overdrijf wederom niet, maar wees niet bang hier en daar wat kleur, omlijning en een foto toe te voegen. Maak het leuk, sterk en interessant. Want dat is immers wat u wilt zijn!

Automatisch matchen en screenen

Een mooi beknopt CV, met beperkte, maar wel de juiste zoekwoorden erin. Het is dé wens van iedere HR-medewerker. Hoe beter de zoekwoorden, hoe gemakkelijker het wordt om een succesvolle match te realiseren. CV's worden veelal uitgebreid om meer vindbaar te worden, maar het is vaak slecht leesbaar voor HR. Een beknopte CV is vaak niet aantrekkelijk waardoor een match uitblijft.

De oplossing is dan ook om het mechanisme zo in te stellen, dat hij met een enkel zoekwoord semantiek uitbreidt en automatisch selecteert. Dit mechanisme heeft echter nadelen, want op die manier wordt iedereen gelijkwaardig in bepaalde categorieën. Dit is niet ideaal voor knelpuntberoepen. Mensen pushen is ook niet efficiënt, want mensen zijn lui en kennen de arbeidsmarkt niet dit werkt demotiverend. Bovendien brengt het allerlei onnodige kosten zich met mee.

Conclusie is dat werkgevers en werknemers als blinden naar elkaar zoeken op de markt. Slimme en proactieve werknemers lossen het probleem op door zelf meerdere CV's aan te maken voor diverse profielen. Dit kan met verschillende talen en originele zoekwoorden, bijvoorbeeld via de optie 'bold'. Zo worden ze toch gescreend en zijn ze vindbaar. Echter moet een CV aan de vereisten van de deze tijd voldaan. Het huidige schema moet daarom worden uitgebreid zodat het alle essentiële zaken bevat. (zoals vakkennis, beroepscontext of zoekwoorden)

Een parser of computerprogramma kan een reeks zoekwoorden terug vinden in verborgen CV context die in veel beroepen voorkomen en dus belangrijk zijn. Ze zijn nu misschien alleen bekend bij specialisten. Een HR-persoon die een CV leest, hoeft ze niet eens te zien, waardoor ook het screeningsproces vlot verloopt. Wellicht lopen veel bedrijven aan tegen dit probleem en is er al over nagedacht. Dat is voor Vidnazo een belangrijke reden om verbeteringen door te voeren en ze standaard te maken voor de HR sector.

Anders blijft het eeuwig een Kip en Ei probleem. Als geen zoekwoorden dan CV niet gevonden, als te veel zoekwoorden is onleesbaar voor HR en niet geselecteerd.


Tips voor werkzoekenden

Motivatiebrief, Ontslagbrief, Curriculum vitae